New Age – Old Age

”New Age” presenterar sig som en väg till ny kunskap, ny insikt. Mantrameditation, kristallhealing, telepati. Ja, och inte bara det. ”New Age” är ett nytt sätt att tänka, ett nytt ljus, en ny tidsålder! Någonting världen aldrig förr skådat.

”Vad som har varit och vad som kommer att vara, och vad som har hänt och kommer att hända: intet nytt sker under solen” (Pred. 1:9).

”New Age” presenterar sig som en väg till ny kunskap, ny insikt. Mantrameditation, kristallhealing, telepati. Ja, och inte bara det. ”New Age” är ett nytt sätt att tänka, ett nytt ljus, en ny tidsålder! Någonting världen aldrig förr skådat.

Problemet är bara det att det nya knappast är särskilt nytt. Det har praktiserats i årtusenden av gurus och ”heliga män” inom hinduism, buddism, schamanism och asatro. Det nya består i att vi nu presenteras ett samlat hopkok av allt det där gamla. Och så med en ny, frisk etikett förstås: New Age!

Det ser ut som om New Age artar sig till att bli ännu ett vikigt led i västvärldens samlade uttåg, bort från Bibelns Gud – inte till ett religiöst vacuum, inte till en ny, högre tro – utan tillbaka dit varifrån man kom. Tillbaka till skrock, ramsor, medicinmän och gudar av döda ting. På det sättet är det fråga om en ”new age”, en ny tidsålder. En tidsålder utan Gud!

”Herrens fruktan är vishetens begynnelse, och att känna den Helige är förstånd” (Ords. 9:10). Orden är Salomos. Han levde för snart tre tusen år sedan. Ända sedan hans dagar har människan sökt vishet på egen hand praktiskt taget hela tiden. Ingen har på ett övertygande sätt kunnat upphäva hans påstående.

Kristendomen lärde människan att bruka sitt förstånd. Men när människan gjorde sitt eget förstånd till högsta instans i stället för Gud, gick det inte så bra som man hade väntat sig. Det blev andlig, kulturell och social regression.

Bibeln ger ingen optimistisk bild av människans väsen. Inför det som under senare år skett i Bosnien och tidigare i Somalia finns det även bland Västeuropas intellektuella de som reser starka tvivel rörande människans goda natur. Vägen bort från Gud blir i själva verket en väg mot kulturellt skeppsbrott. Det finns då bara en enda lösning. Den bygger på att det finns en god Gud, som själv vill få göra det vi inte kan.

”Ingen kan tjäna både Gud och mammon” (Luk. 16:13). I september i år hölls en mässa i Sollentuna utanför Stockholm. En New Age-mässa. Tillströmningen av människor var stor. Kommersen likaså. Det är följdriktigt. New Age faller väl in i en tid då mammon på ett särskilt tydligt sätt kräver sitt. Resan bort från Bibelns Gud är inte gratis. Där Gud inte får råda blir det mera fritt fram för människor att profitera på varandra. Det är bara den nåd som erbjuds människor från Bibelns blad som är gratis!

Lars Göran Brandt, predikant & lantmätare

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan