Musiker och missionär

Barnabas Mebrahtu är missionär för Missionssällskapet Bibeltrogna Vänner (MBV) i Eritrea. Han verkar i huvudsak som ledare för en musikskola i huvudstaden.

Barnabas Mebrahtu är missionär för Missionssällskapet Bibeltrogna Vänner (MBV) i Eritrea. Han verkar i huvudsak som ledare för en musikskola i huvudstaden. Till Liv har ställt några frågor till honom:

 

Hur länge har du varit i Eritrea som missionär?

Jag har varit MBV:s missionär i Eritrea i drygt fem år och min huvudsakliga uppgift har varit att starta och leda musikskolan i Asmara.

 

Vad är dina uppgifter vid musikskolan?

Jag är rektor för den. Det innebär förstås en hel del pappersarbete. Men jag undervisar också – i år har jag 18 undervisningstimmar per vecka.

 

Hur många elever går där? Går de i vanlig skola samtidigt?

Just nu har vi 36 elever i årskurserna 1–5. Alla går i vanlig skola antingen förmiddag eller eftermiddag. Under den skolfria halvan av dagen får de antagna eleverna lektioner på musikskolan. De som går årskurs ett får två lektioner per vecka, medan de som går årskurs fem får upp till sju lektioner per vecka.

 

Vad får de lära sig?

De får lära sig spela ett eller flera musikinstrument, musikteori, körledning, att spela till psalmsång, att arrangera, pedagogik samt ensemblespel.

 

Vad betyder musikskolan för kyrkan och församlingslivet?

Mycket! Under skolans fem år har många goda musiker formats och dessa ungdomar leder numera musiken vid samlingar och gudstjänster. I Eritrea betyder musiken mycket!

 

Har du andra uppgifter som missionär utöver musikskolan?

Ja, jag har varit ansvarig för musikverksamheten i församlingen här i Asmara. Men numera har jag avsiktligt lämnat över ansvaret till ungdomarna som går femte året på musikskolan och det fungerar bra. En del andra projekt blir det också. Sedan några år ordnar vi årligen en julkonsert på en av de stora biograferna i Asmara. Dit kommer över 2 000 människor från olika håll, även muslimer. Där sjunger vi frimodigt om Jesus, vår Frälsare.

 

Vilka är de viktigaste förbönsämnena?

Bed:
• Om fullständig fred och om att regn skall komma – den långvariga torkan leder nu till svält.
• Om att kyrkan genom sitt arbete skall nå ut till landets muslimer.
• För musikskolans framtid och välsignelse.

Intervju: Fredrik Carlsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan