Det onda som jag inte vill, det gör jag!

Det goda som jag vill, det gör jag inte, utan det onda som jag inte vill, det gör jag. Rom. 7:19. Så har det då hänt igen. Jag blir så arg! Besviken! Frustrerad! Uppgiven… Jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det onda som jag inte vill, det har jag nu gjort igen! Och värst av allt, någonstans inom mig så vill jag ändå lite göra det onda, som jag egentligen inte alls vill. Varför skall det vara så svårt att leva heligt och rent, så som Gud vill? Varför faller jag dit gång på gång?

En indian som varit omvänd en tid fick en gång frågan hur han tyckte det gick att leva som kristen. Han svarade då:

– Det är som om två hundar slåss inom mig.

– Jaha, men vem vinner då?

– Den som får mest mat.

Är det inte precis så det är?! Är det inte väldigt ofta en kamp att leva som kristen? Inom mig slåss den gamla och den nya människan om herraväldet. Och vem vinner då? Jo, den som får mest mat.

Vem som regerar i mitt inre visar sig ofta i mitt beteende. Det hjärtat är fullt av det talar ju munnen. Jesus säger på ett ställe att det inte är det som går in i människan, alltså det hon äter, som gör henne oren, utan det som kommer ut ur henne i form av orena tankar, ord och handlingar (Matt. 15:18ff). Men samtidigt är det ju så, att vad som kommer ut ur mig beror på vad jag har matat in. Jag måste alltså vara försiktig med vad jag tar in genom mina sinnen och fyller mitt inre med. Om jag inte vill att den gamla människan skall styra mitt liv måste jag svälta ut den fulingen! Helt enkelt strypa näringstillförseln.

Bibeln uppmanar oss att vandra i Ande, låta oss förvandlas genom en inre förnyelse, låta oss fyllas av Anden. Det är inte så att jag som kristen kan ha mer eller mindre av Anden, men Anden kan ha mer eller mindre av mig. Gud vill att vi skall bli mer Kristus-lika, han vill förvandla oss genom sin Ande. Men han kör inte över någon, vi måste ”släppa till” och låta honom arbeta med oss. Så om du, liksom jag, längtar efter inre förvandling måste du ta dig tid med Gud! Läs din Bibel, ofta och mycket! Bed ständigt! Gå till gudstjänst och nattvard! Låt Jesus fylla ditt inre! Då göder du den nya människan. Den gamla blir utan näring och krymper ihop. Om du hela tiden har Jesus i fokus får inte den gamla människan tillfälle att sticka upp sitt fula tryne och komma med sina skamliga förslag. Ge inte djävulen något tillfälle!

Men även om den gamla människan sakta blir allt mindre inom mig, kommer hon att finnas kvar så länge jag lever här på jorden. Detta innebär att jag kommer att falla igen och igen och igen… Jag arma människa! Vem skall frälsa mig från denna dödens kropp? Gud vare tack, genom Jesus Kristus vår Herre! Varje gång jag faller får jag återvända till korset och ta emot förlåtelse och få kraft för den fortsatta kampen. Och en dag skall Jesus komma tillbaka. Då kommer min gamla människa att helt försvinna. Jag skall förvandlas och bli en hel och ny människa, sådan som Gud i skapelsens morgon hade tänkt att jag skulle vara. Maranata – Kom, Herre Jesus!

Håkan Giselsson, teol.kand, bokhandlare, Göteborg

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan