Vänd om till Gud!

Jag visste ju att du är en nådig och barmhärtig Gud, långmodig och stor i nåd och sådan att du ångrar det onda. Jona 4:2.

GUDS KALLELSER till sitt himmelska rike är i Bibeln skildrade på många olika sätt. Profeten Jonas bok i Gamla testamentet ger exempel på just detta.

Profeten Jona fick Guds kallelse att gå till staden Nineve och predika mot den, därför att invånarnas ondska hade kommit upp inför hans ansikte. Resultatet av deras onda liv skulle bli ödeläggelse av staden. De skulle förgöras om inte bättring skedde. Gud kunde inte annat än förkasta dem för deras ondskas skull. Men Gud ville inte att deras olycka skulle komma över dem som en överraskning, utan han ville sända dem bud om nåd. Ifall de vände om till Gud skulle olyckan vändas ifrån dem.

Människan är genom syndafallet bortvänd från Gud. Den stora staden Nineve med dess folk är ett exempel på detta. Till dem kom budskapet: Om ni inte vänder om till Gud ska ni alla förgås. Det står att folket trodde Gud och lyste ut en fasta. En befallning utropades om att var och en skulle ropa till Gud av all kraft och vända om från sin onda väg (Jona 3:8). Till och med djuren skulle ropa.

Vad vill Gud säga oss genom denna berättelse? Jo, att utan omvändelse till Gud går vi förlorade.

Hela Guds handlande då han kallade Jona till tjänst och lät honom gå med ett budskap från Gud visar hur Gud tänkte på folket i nåd och ville ge dem sin nåd. Han skulle vända domen från dem om de vände om från sin onda väg.

Gud fick höra det rop från Nineves folk han ville höra och se att de vände om. Jona kunde efteråt inte säga annat än att det var som han redan visste, nämligen att Gud är en nådig och barmhärtig Gud, långmodig och stor i nåd.

I profeten Jonas kallelse finns också en bild av Guds frälsning i Jesus Kristus. Jesus säger till sin samtid att här är mer än Jona och syftar på sig själv, han som skulle dö för att vi skulle få leva. Guds nåd och barmhärtighet grundar sig på Jesu liv och död. I Markus 1 står att Jesus predikade: ”Omvänd er och tro evangelium.” Evangelium är budskapet om vad Jesus har gjort för oss och i vårt ställe. För hans skull behöver vi inte gå förlorade.

Bön: Herre, omvänd mig du, så blir jag omvänd. Fräls mig du, så blir jag frälst.

INGEMAR HELGESSON, Byggnadsingenjör och predikant, Gullsjö

Läs gärna hela berättelsen om profeten Jona i Bibeln, Jona bok, kap. 1– 4.

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan