Vad visste profeterna om Jesus?

Det finns många bibelforskare som inte alls finner Jesus i Gamla testamentet. Men vad blir kvar av julens budskap ifall löftena om Jesus inte är förankrade i den bibliska historien, utan bara är påhittade? Både den gamla judiska och den kristna förståelsen av GT är dock övertygande. De gamla rabbinerna fann löften om den kommande Messias i hela GT, Nya testamentets apostlar likaså (Rom. 16:25). Och Jesus själv säger att både Mose, profeterna och skrifterna, dvs. hela Gamla testamentet, vittnar om honom (Luk. 24:26, se Joh. 5:39). På det sättet kan man säga att inte bara profeterna utan hela GT visste mycket om Jesus, den kommande Messias.
Men detta innebär inte att varje enskild profet på GTs tid hade en klar bild av Jesus, den kommande Frälsaren, det hade inte ens änglarna (se t.ex. 1 Petr. 1:10, Matt. 13:17). Utan Bibeln talar om Jesus som en hemlighet som varit dold genom tider och släktled (Kol.1:26, Rom. 16:25). Denna hemlighet är alltså djupt förankrad i Bibeln och historien. Redan i löftet som Abraham fick, att han skulle få en egen son, finner vi evangeliet om Jesus (1 Mos. 22:18). Men när Abraham väl får sin son, uppfylls löftet bara delvis och pekar fram mot något ännu större. Så levde Guds trofasta löfte vidare i årtusenden, förankrat i den mänskliga historien, och fick sin slutliga uppfyllelse när Guds Son, Gud själv, lades i en krubba i Betlehem!
Något alldeles enastående skedde alltså när Jesusbarnet föddes, även om många inte trodde på honom. Hemligheten, den som varit dold genom tider och släktleder, blev nu uppenbarad. Hemligheten är Jesus Kristus!
Denna hemlighet behöver bli uppenbarad och levande också i människors hjärtan. Den gamle juden Simeon (Luk. 2:25f) väntade ivrigt på att få se denna hemlighet. Den helige Ande hade lovat honom att han inte skulle dö förrän han hade fått se den. Simeon skyndade sig till templet, och när han fick se Jesusbarnet tog han upp det i sin famn, prisade Gud och sade: Herre, nu kan jag dö i frid, för nu har jag sett Jesus, den utlovade Frälsaren för alla folk. Vi får liksom Simeon säga: ”Jag kan dö i frid för jag känner Jesus.” För frälsningen vilar i ett trofast löfte hos en trofast Gud!

Jan-Ulrik Smetana
Predikant och missionsgårdspastor, Bjurholm

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan