Min Jesus lever, därför vill jag leva …

Kom, låt oss vända om till HERREN. Ty han har rivit oss, han skall också hela oss. Han har slagit oss, han skall också förbinda oss. Han skall om två dagar på nytt göra oss levande, ja, på tredje dagen skall han låta oss stå upp, så att vi får leva inför hans ansikte. Låt oss lära känna HERREN, ja, låt oss sträva efter att lära känna honom. Hans uppgång är så viss som morgonrodnadens, och han skall komma till oss lik ett regn, lik ett vårregn som vattnar jorden. Hosea 6:1–3

Hosea är verksam i Nordriket där han av Herren fått uppmaningen: Skaffa dig en sköka till hustru och skaffa dig barn till en sköka, ty landet har bedrivit hor genom att överge Herren (Hos. 1:2). Som Guds folk har Israels barn varit otrogna mot Herren genom att överge honom och i stället börjat be och offra till andra gudar. Genom profetens äktenskap med en prostituerad kvinna, de barn de får och de namn de ger dem visar Gud hur han vill behandla sitt folk. Trots att hustrun fortfarande är otrogen, älskar han henne på allt sätt. Hon vill ändå inte sluta med sin otrohet. Trots att Israel ger sken av att vilja vända om och söka Herren, är deras ånger ofta falsk. Men genom allt skiner Guds villkorslösa och trofasta kärlek till sitt folk igenom, inte minst i profetian om Kristi uppståndelse från de döda: Han skall om två dagar på nytt göra oss levande, ja, på tredje dagen skall han låta oss stå upp …

Som representant för hela mänskligheten gick Jesus Kristus i döden för alla, och därför gäller hans uppståndelse alla (1 Kor. 15:20–23). I kyrkans historia har Påskdagen kommit att bli en dag som förknippas med det kristna dopet (läs Rom. 6). Vi som blivit döpta till Kristus ”har blivit döpta till hans död”, vi är ”begravda med honom”.
Men liksom Kristus uppväcktes från de döda ska vi leva det nya livet. Så ska vi se på oss själva: vi är döda från synden och lever för Gud i Kristus. Och nu lever inte längre jag utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig själv för mig (Gal. 2:20).

Tvivlar du på att Gud älskar dig och att din synd är försonad? Se upp på den korsfäste Kristus. Han hänger där för din skull! Tvivlar du på att Kristi offer är tillräckligt? Graven är tom! Gud är nöjd. Är du det?

Gud har i Jesus Kristus vänt sitt ansikte till dig. Du får vända dig om och börja leva inför hans ansikte, leva i ditt dop. Han lägger ner en längtan i ditt hjärta efter att lära känna honom. Han vill möta dig vid varje morgonrodnad med sin nåd och förlåtelse. Jesus vill ha en förtrolig relation med dig (Ps. 25:14), han är intresserad av hur det går för dig i din vardag.
Genom att leva och vandra med honom kommer du att lära känna både dig själv och honom. Den gamla människan ska korsfästas – det är smärtsamt! – och den nya få all näring för att växa till i Gudsfruktan och goda gärningar. Ofta kommer du att fråga: ”Varför gör du så, Herre?” På ett eller annat sätt vill han trösta dig och säga: ”Lugn, jag har kontrollen. Bli bara kvar hos mig, så blir det bra. Var stilla hos mig! Börja inte se dig omkring efter andra lösningar.”
Det var ju det Israels barn gjorde. De var otrogna mot Herren och sökte hjälp från andra gudar. När de väl blev stilla och väntade på Hans ingripande blev de övermåttan välsignade och vittnen till Guds kärlek och makt (2 Kung. 18–19).
Låt varje dag i ditt liv bli en dag inför hans ansikte, en vandring i den Uppståndnes sällskap och han kommer att välsigna dig, likt ett vårregn som vattnar jorden.
Bön: Tack, himmelske Far, för din villkorslösa och trofasta kärlek. Tack, Jesus Kristus, för din uppståndelse och för att ditt liv ger oss liv. Hjälp oss att vänta allt från Dig! Amen.

Stefan Ekström, ELM-predikant och byggare

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan