Guds välsignelse i Kenya

Två ELM-missionärer, Irene och Karl-Gustav Ohlsson, som verkat i Kenya ca 1954–1964, gjorde förra hösten ett åter-besök i landet. Och de gladdes åt att se hur missionens arbete burit frukt.

I AUGUSTI 2010 deltog vi i SLEFs Missionsfest1 på Åland. Linnea Klemets missionssång sjöngs flera gånger: ”Skörden är stor i Guds rike, vingårdsarbetarna få. Herre, vi ber att du sänder många att skörda och så.”
Under vår Kenyaresa i november fick vi sen se och uppleva att Herren sänt många vingårdsarbetare, men också att de flesta av dem i dag är landets egna söner och döttrar. Vi tackar Herren för det. Många minnen väcktes också till liv från tidigare år, då vi fick vara med om att så och skörda.

NÄR VI DETTA ÅR firar ELMs hundraåriga verksamhet vill vi påminna något om missionen i Kenya. Missionsarbetet har alltid omfattat tre viktiga arbetsområden: sjukvård, skolverksamhet och
bibelspridning. Dessa tre verksamhetsgrenar har varit viktiga förutsättningar för att kunna göra Kristus känd och för att börja församlingsverksamhet.
Då vi på 1950-talet sändes till Kenya för att leda skolverksamheten, fanns det en skola på Itierio med omkring 300 elever samt några mindre skolor i byarna där omkring och på Matongo. År 1962 hade vi ca 500 elever på Itierio med 200 inneboende samt 15 byskolor med 2 000 elever.
Skolan på Itierio missionsstation utvecklades med internat för flickor och pojkar. Den blev välkänd i Kenya och elever kom från olika stammar. Med internateleverna började vi dagen med morgonbön och praktiskt arbete, och efter lektionerna avslutades dagen med läxläsning, aftonmåltid och kvällsandakt. Alla elever i våra skolor började dagen med morgonandakt och undervisades i kristendom med Luthers Lilla katekes som lärobok. Dessutom kopierades små sånghäften som delades ut till alla elever.
Små söndagsskoltidningar, som Irene skrev och stencilerade, delades ut till barnen. Dessa innehöll bibliska och andra små berättelser, som missionär Anna-Brita Albertson m.fl. hade översatt.

NU VID VÅRT ÅTERBESÖK fann vi att skolorna på Itierio har utvecklats på ett positivt sätt.
I dag finns där 3 030 elever, av vilka 2 180 bor i internat och av dem gick
1 600 i gymnasiet (secondary). När vi besökte dem, skrev klass tolv sin statliga examen och klass åtta skrev en statlig grundskoleexamen.
På söndagarna kommer alla elever-na till olika gudstjänster i kyrkan. Klockan nio var det gudstjänst för flickor och klockan tio kom pojkarna. Församlingsgudstjänsten började klockan elva. Alla eleverna var klädda i rena och prydliga skoluniformer. Vid dessa tre gudstjänster fick en stor skara del av Guds ord i predikan, sång och musik. Vid alla gudstjänsterna togs kollekt upp genom offergång, då även många elever lämnade en gåva.
Kyrkan som invigdes 1960 och rymde ca 600 personer blev senare för liten. Nu har församlingen utökat den så att den rymmer omkring 900 gudstjänstdeltagare – och den överfylldes varje gång.

GUDS ORD BÄR FRUKT och människor kommer till tro. Eftersom barnen som bodde på Itierio kom från stora delar av Kenya och från olika stammar, spreds den evangelisk-lutherska tron över stora delar av Kenya. Vi tror att undervisningen av barn och ungdomar till stor del ligger bakom att kristendomen nått en så snabb spridning och att Kenyas evangelisk-lutherska kyrka (ELCK) nu räknar med cirka 100 000 medlemmar. Guds välsignelse har rikligen vilat över missionens verksamhet i Kenya!

IRENE OCH KARL GUSTAV OHLSSON, Knislinge
Tidigare ELM-missionärer i Kenya och Eritrea

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan