… hur blir det när jag dör?

Kommer Jesus mig till mötes direkt när jag dör eller finns det ett ”väntrum”? För mig är det en sådan tröst att tänka på att Jesus springer mig till mötes (som fadern i den förlorade sonen) i mitt dödsögonblick. Men då har ju inte domen varit … hur går det ihop? Hur ska man tänka kring detta och trösta människor som är döende?
Undrande

Kära vän!
Tack för Dina frågor. Det är säkert fler än Du som bär på dem. Du är glad vid tanken på att Herren Jesus kommer Dig till mötes när Du dör. Samtidigt undrar Du hur det blir sedan. Och det är befogat. För det hopp som Gud har för oss är mer än vi kan tänka (Ef. 3:20).
Alltsammans kommer från Jesus. Han har sonat vår skuld och öppnat himlen för oss. När vi tror på honom blir det för oss såsom det blev för honom själv när han dog. Han överlämnade sin ande i Faderns händer (Luk. 23:46). Hans anhängare lade honom i graven. Men där blev han inte kvar. På tredje dagen stod han upp med en ny kropp.
Nu blir det på samma sätt för oss när vi tror på Jesus. Vi får följa honom. Och detta börjar redan nu medan vi är mitt uppe i livet. Det överraskar oss. Men så är det. Jesus drar oss genast in i sin död och uppståndelse. Det är till detta vi är döpta: Vi är döpta in i Jesu död och uppståndelse (Rom. 6:3ff.).
Det som har skett med Jesus ska nu ske med oss. Såsom Jesus har dött bort från synden (1 Petr. 3:18), så ska vår gamla onda människa dag för dag utlämnas till döden. Såsom Jesus har uppstått med nytt liv, så ska en ny människa dag för dag stå upp och komma fram hos oss. Vi ska klä av oss det gamla onda och klä oss i det nya från Jesus. Detta går igen i apostlarnas maningar. Och vi har det som ett stycke i Lilla katekesen, i kapitlet om Dopet.
Och därmed är vi framme vid det som Du frågar om. Vad händer när vi dör i tro på Jesus? Svar: Då blir det för oss som det blev för honom. Såsom han dog bort från synden, så dör vår gamla människa slutgiltigt. Såsom han lämnade sin ande till Fadern, så får vi i vår ande möta Jesus och vara med honom. Det är detta som berättas om rövaren som, medan han hängde bredvid Jesus på Golgata, hade kommit till tro på Jesus. När han vände sig till Jesus och bad ”Jesus, tänk på mig när du kommer i ditt rike”, då svarade Jesus ”Sannerligen säger jag dig: I dag skall du vara med mig i paradiset” (Luk. 23:43).
Sedan talar Paulus om detta i brevet till församlingen i Filippi. Han sitter i fängelse och vet inte hur det blir. Kanske blir han avrättad, kanske blir han frikänd. Men hur det än blir är han viss om att Kristus kommer att förhärligas i honom. Han skriver: ”För mig är livet Kristus och döden en vinst. … Jag dras åt båda hållen. Jag skulle vilja bryta upp och vara hos Kristus” (Fil. 1:20). Han vet att om han dör, då får han bryta upp från detta livet och vara hos Jesus.
Detta är vad Guds Ord lär oss om dem som dör i tro på Jesus. De får genast möta Jesus och dela hans salighet och glädje. Men samtidigt väntar de på uppståndelsen. Deras stoft ligger ju i graven. Deras jordiska tält har rivits ned (2 Kor. 5:1). De väntar på den dag då Jesus ska träda fram i härlighet och uppväcka de döda. Kanhända undrar de varför detta dröjer. Då får de höra om Guds stora tålamod. Han vill att alla skall få tid att omvända sig (2 Petr. 3:9). Och Jesus är alltjämt upptagen av kampen mot sina fiender.
Men när den stora dagen bryter in och Jesus träder fram i härlighet och uppväcker de döda, då blir det för dem som det blev för Jesus. Då får de ikläda sig den nya kroppen. Och de får med alla de andra gå fram till domen. Men de står där frikända. Det blir som Jesus har sagt: ”Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet” (Joh. 5:21).
Detta får Du ta till dig, både som tröst för Dig själv och som något Du kan ge vidare till andra.
Gustav Börjesson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan